Care for dogs and cats

Just another Edublogs.org weblog

Японска порода кучета – Акита ину

May 9, 2011 by carefordogsandcats · No Comments · Uncategorized

Акита Ину са красива порода японски кучета, като името на самата порода е Акита, а ину в превод от японски означава куче. Тези пухкави красавци са кръстени на едноименната префектура Акита в Япония, откъде са и техните корени.

Породата е част от националното съкровище на Страната на изгряващото слънце. Акита ину е японският символ на предаността, незабравата и приятелството – както между хората, така и между животните и човека. Както ние сме свикнали да виждаме в статуетка на слон с изправен хобот, символ на късмет и щастие, така и за японците дървената или керамична статуетка на този вид японска порода кучета, се смята, че носи здраве, щастие и много успех.

Характеристиките на тези уникални кучета включва тяхната височина, тегло и външен вид. По принцип женските са по-дребни от мъжките кучета. Мъжките достигат височина до 69 см, а женските са малко по-дребни – около 64-65 см. На тегло варират между 40 и 50 кг. Тялото им е голямо, а главата – масивна и широка. Очите на Акита ину са малки, ушите са изправени и малки. Цветовете на козината може да са най-различни: черно, бяло, рижаво и кафяво. Въпреки красотата си, козината им е бич за всеки, който държи на изрядна чистота или пък страда от алергии. Много се скубе и трябва да се има предвид, ако ще живее в жилище, в което има алергични, малки деца или просто хора, които не понасят тонове косми, набити навсякъде.

По характер, Акита ину е смело и предано куче, което вярно служи на господарите си, пази децата и лесно се дресира. Добър пазач е. Но въпреки своята дружелюбност към семейството, кучето е доста мнително към непознати, включително към деца, и може да прояви известна враждебност и недоверие. Бързо се адаптира към промени.

Tags: ··

No Comments so far ↓

There are no comments yet...Kick things off by filling out the form below.

Leave a Comment